Cikkek

Cikkek

A gombáinkról


A gombáink és a klímaváltozás

Erdei gombáink extrém érzékenyek az időjárási jelenségekre. A klíma egészének változása, de a helyi mikroklimatikus változások is befolyásolják a gombák életét, mivel ők alapvető részei a természeti körforgásnak, eltűnésük súlyos következményekkel jár.

Növekvő városaink

Legnépszerűbb gombáink közé tartozik a rókagomba, látványos, finom, könnyen felismerhető. Ezért különösen fájó, hogy egyre kevesebbet találkozhatunk ezzel a fajjal, főleg városaink, különösen Budapest környékén.


Fenyőerdőink jövője?

Gombászként kicsit másképp tekint az ember egy fenyőerdőre, mint egy természetvédő. Magyarországon a fenyőerdők nem őshonosak, ezért sem az erdészek, sem a természetvédők nem rajonganak értük. A legtöbb fenyvest a 20. század elején telepítették be részben gazdasági, részben a Kárpátok fenyvesei iránt érzett nosztalgikus okoknál fogva.

Termesztett gomák

Az erdőt járó gombászok idegenkedve néznek a termesztett gombákra, talán nem is véletlenül. Az erdő természetessége, változatossága nagyon különbözik a mesterséges, komposzton növekvő monokultúrás pincék világától. A gombatermesztés sokak számára egyenlő az eretnekséggel, hiszen a mesterségesen kialakított közegben élnek az erdei talajt sosem látott gombák.

Öreg fáink védelmében

Nagyon sok gombánk erdőkben, korhadékokon, öreg fákon él. Az erdő eredetileg nem faültetvény, sok fajú, korú, állapotú növény teremti meg azt a változatosságot, melyeknek a kedvelt kalaposaink is részei. A művelés alatt álló erdőkben kevés a holt faanyag, a tarvágások után pedig az összes faanyagot, eltávolítják, ezért fogyatkozott meg a mára már nagyon sok erdei gomba. Reménykedjünk, hogy ez a folyamat nem fordul még rosszabb irányba, épp amikor a környezeti hatások amúgy sem kímélik erdőinket.

A gombáinkról

Míg a kenyéren ijedten nézzük a megjelenő penészgombát, addig az erdőben a gombák egyáltalán nem okoznak problémát. Nagy részük ehető és általuk finom ízeket varázsolhatunk a tányérunkra. A természetes körforgás részei, hatékonyan bontják le a növények testét alkotó vázanyagokat, így jobb minőségű talajt teremtenek.

A klíma és mi


Mit is tehetünk?

Látható jelei vannak a klímaváltozásnak, lehet elmélkedni rajta, de egyértelmű, hogy az társadalom jelenlegi berendezkedése jelentős veszélybe került. Az okok és a probléma valódi mélysége másik cikk témája lehet, most arra koncentrálok, hogy kinek kellene lépéseket tenni az ügyben. Egy biztos, akár a magánéletben, akár társadalmi szinten jók vagyunk a másikra mutogatásban.

Kimerülnek-e az ásványkincseink?

Az ásványkincsek kimerülésének kérdése komplexebb, mint az első pillantásra tűnik. Bár az erőforrások korlátozottak, a helyzetet árnyalja a helyettesíthetőség és a fejlődő technológia szerepe. Az emberiség jövőjének kérdése, a fenntarthatóságának kulcsa valószínűleg nem az ásványkincsek kimerülésében rejlik.

Csak technológiai kérdés lenne a klímaváltozás megoldása?

Bill Gates szerint erre a kérdésre szinte egyértelműen igen a válasz, legalábbis legújabb könyve szerint. Elolvastam a "Hogyan kerüljük a klímakatasztrófát", hogy neked ne kelljen. Nem mintha olyan nehéz olvasmány lenne, sőt.  A közel 300 oldalas szépen felépített munka, a nem szakavatott olvasó számára is érthetően magyaráz el dolgokat. Jó felvetésről indul, szépen összeszedi a szén-dioxid csökkentés irányába mutató technikai megoldásokat, de a legfontosabb kérdésekre nem ad választ.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.