Míg a kenyéren ijedten nézzük a megjelenő penészgombát, addig az erdőben a gombák egyáltalán nem okoznak problémát. Nagy részük ehető és általuk finom ízeket varázsolhatunk a tányérunkra. A természetes körforgás részei, hatékonyan bontják le a növények testét alkotó vázanyagokat, így jobb minőségű talajt teremtenek. Sok növény szimbiotikus kapcsolatban áll a gombákkal. Egyes tanulmányok szerint a növények 80-90%-a gyökérkapcsolt (mikorrhizás), azaz a gomba micéliumából kiinduló gombafonal behálózza a gazdanövény gyökereit, így a kétféle élőlény kölcsönösen segíti egymás tápanyaghoz jutását. A mikorrhizás gombák meggyorsítják a növények fejlődését, növelik a betegségekkel szembeni ellenállóképességüket, szerepük van a biológiai sokféleség fenntartásában is. Felépítésük és tulajdonságaik alapján a gombák egy sajátos, külön világot képeznek a növények és az állatok mellett. Egyetlen gomba kiterjedése a föld alatti micélium részeivel akár városnyi méretű is lehet. Ennek ellenére fokozottan érzékenyek a levegő és az aljzat nedvességtartalmának csökkenésére. A szeles időjárás, a csapadékhiányos időszakok miatt az aljzat kiszárad, nem képződnek termőtestek és az aljzatban lévő micélium elpusztul. A klímaváltozás, az erdészeti tevékenység vagy a túlzott turizmus is érzékenyen érinti ezeket a csodás teremtményeket. Magyarországon jelenleg 75 árusításra engedélyezett gombafaj van, azonban ennél sokkal több vadon termő ehető gombát is gyűjthetünk hazánkban. A szedett gombát minden esetben mutassunk meg szakellenőrnek! A szakellenőrök listája bárki számára elérhető a Nébih adatbázisában (https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-elelmiszer), de a nagyobb piacokon állandó gombavizsgáló is működik.