Legnépszerűbb gombáink közé tartozik a rókagomba, látványos, finom, könnyen felismerhető. Ezért különösen fájó, hogy egyre kevesebbet találkozhatunk ezzel a fajjal, főleg városaink, különösen Budapest környékén. Mi is lehet ennek a hátterében?

Minden túlzás nélkül állítható, hogy a gombászok álma a rókagomba, amelyet már az ókorban is előszeretettel fogyasztottak. Finom, gyümölcsös íze sok embert elvarázsol, kevésbé savanyú talajú lomberdőkben, bükk és tölgy alatt terem. Ha tartósítani szeretnénk, a szárítás helyett inkább a blansírozás, vajban párolás utáni fagyasztást javasoljuk, mivel szárítás közben hajlamos megkeseredni.

Legnépszerűbb gombáink közé tartozik a rókagomba, látványos, finom, könnyen felismerhető. Ezért különösen fájó, hogy egyre kevesebbet találkozhatunk ezzel a fajjal, főleg városaink, különösen Budapest környékén. Sajnos nem egy különleges természeti jelenség vagy természeti változás áll az eltűnés hátterében, hanem az ember életterének növekedése.

A természeti területek egyre fogynak, szétaprózódnak, beton, térkő van mindenhol, hektárokat harapnak ki a tájból az agglomerációs települések, az új lakóparkok. Sokszor a kilátás miatt tűnnek el gyönyörű fasorok, így eltűnnek a gombák, a vadvirágok, de párhuzamosan megnő az erózió, tönkremegy a mikroklíma, száraz porral teríti be erkélyünket a szél, vagy egy zivatar lezúduló áradata mossa el a kertünket. Szükség lenne a hatékony várostervezésre és természetvédelemre, mert a végén pont azt nem fogjuk megkapni a természettől, amire vágynánk.
Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.