Budapest zöld utak (lezárult projekt)

Háttér

Zöldutak

“A zöldutak olyan, többfunkciós útvonalak, melyeket a gyalog, lovon, kerékpáron, illetve más motormentes módon közlekedő vagy túrázó emberek számára hoznak létre. Fajtájuk szerint lehetnek zöldfolyosók, történelmi és kereskedelmi útvonalak, folyók vagy vasutak mentén haladó ösvények, vízi utak. A zöldutakat helyi közösségek működtetik a környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható társadalom kialakítása és az egészséges életmód elterjesztése érdekében. A zöldutak ideális környezetet biztosítanak a közösségi kezdeményezések, továbbá a természetvédelemmel, kulturális örökségvédelemmel, fenntartható turizmussal és motormentes közlekedéssel kapcsolatos fejlesztések számára. A zöldutakat azzal a szándékkal hozzák létre, hogy a térségben élők és az oda látogatók igényeit egyaránt kielégítse és élénkítse a helyi gazdaságot.”

(részlet a Közép- és Kelet-európai Zöldutak deklarációjából)A Budapest Zöldutak a fenti zöldút-definíciót igyekszik adaptálni Budapest nagyvárosi környezetére: hiszen itt ugyanúgy vannak értékek és közösségek, de a városi dzsungelben nehezebb megtalálni ezeket. Kezdeményezésünkkel szeretnénk Budapestet élhetőbbé tenni a motorizált turizmus visszaszorításával, illetve Budapestet energiával ellátó közösségek bemutatásával.

A 2014 és 2017 között lezajlott projektünk alapvető célja volt hogy létrehozunk és fejlesszük a “Budapesti Zöldutakat”, mely egy fenntartható turisztikai és közösségépítő program. A projektünkben a már csíráiban meglévő Budapesti Zöldutakat kívánjuk részleteiben kidolgozni, népszerűsíteni és a hazai és nemzetközi partnerek segítségével adaptálható mintáváá tenni.

Budapesten egyre több turista fordul meg, egyre nagyobb a motorizált turizmus okozta probléma jelenik meg (buszok károsanyagkibocsátása, szabálytalan parkolása, stb.). Ezzel párhuzamosan rengeteg olyan zöld, fenntartható kezdeményezéssel foglalkozó civil szervezet van, ami nem tudja megmutatni magát sem a helyieknek, itt élőknek, sem a külföldieknek, miközben óriási a közösségformáló és értékteremtő hatásuk, erejük. Programunk ezt a potenciált használná, segítené a szervezeteket és a helyi kezdeményezéseket gy, hogy őket egy új oldalukról mutatja be. Ezzel növelnénk a szervezetek önbizalmát és erősítenénk a helyi identitásukat, hálózatosodás közben összeismertetnénk a különböző területeken, szektorokban dolgozó szervezeteket, helyi vállalkozásokat.

A projektünk közvetlen célcsoportja a zöldutak működtetésében részt vevő civil szervezetek és gazdasági vállalkozások, és a szervezetünk tagjai, míg a tág célcsoport Budapest lakossága és az idelátogató turisták.

A projektünk természetesen épít a hazai Zöldutak kezdeményezésekre.

A projektet a Norvég Civil Alap támogatta


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.