A bodza varázsa

2024-05-16 11:58:35-kor,Egyéb kategóriában

Sok országban a bodza (Sambucus nigra) nem csupán egy egyszerű növény, hanem egy egész kultúra, hiedelmek és gyógyító praktikák tárháza. Európában és Ázsiában őshonos, könnyen felismerhető az apró, fehér virágokból álló bogernyőjéről, és májusban messziről elénk terjeszti illatát. Azonban a bodzához számos legenda, mese és hiedelem fűződik, amelyek közelről megmutatják ennek a növénynek az emberi kultúrával való mély kapcsolatát.

A bodza és a mágiával, boszorkánysággal való összefonódás nemcsak egy-egy nép kultúrájában merül fel, hanem több helyen is. Például a dánok legendája Hylde Moer-ről, a természet istennőjéről, aki a bodzafában lakott, és a gonosz szellemek ellen védett. Ezen kívül a keresztény hagyományban is megjelenik a bodza, mint a gonosz, az ördög fája, amelyről azt tartják, hogy ha a ház közelébe ültetik, belecsap a villám. Az írek boszorkányai állítólag bodzaágon lovagolnak, és még Harry Potter varázspálcája is bodzafából készült, mivel az a legerősebb fa, amellyel a gonoszt legyőzhetjük.

René Strassmann svájci növényezoterikus szerint a bodza feladata, hogy a földfelszín felett élőket a földalatti lények ártó hatásától megvédje. És még Júdás is bekerült a bodzalegendák közé: a hagyomány szerint Júdás bodzafára kötötte fel magát, és ennek a történetnek köszönhetően kapta a kis barna, fül alakú porcos gomba, a júdásfül nevet, ami gyakran a bodzán él.


De ne csak a mágia és a legendák világában keressük a bodza értékeit, hanem a kézzelfogható tulajdonságaiban is. A bodzavirág és -bogyó számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, különösen a téli náthaszezonban. Immunrendszerünket támogatja, antioxidáns és antivirális hatással bír.

A bodza felhasználása azonban nemcsak gyógyításra korlátozódik, hanem gasztronómiai élvezetekre is. Számos recept létezik bodzavirágból készült ételekre és italokra, mint például a bodzaszörp, bodzalimonádé vagy bodzás palacsinta.

Amikor pedig elérkezik a bodzavirág szedésének ideje, fontos tudni, hogy csak a fekete bodza virágai használhatóak. Maga a virágzat a gyalogbodzával könnyen összetéveszthető, amely mérgező. Ezért mindig legyünk körültekintőek a gyűjtés során, bár a növény teljes kinézete ( fekete bodza klasszikus bokor formában nő) és illata segítséget nyújt a meghatározásban.

Az elkészítéséhez nemcsak a recept fontos, hanem maga a gyűjtés módja is. Csak az érett virágernyőket válasszuk, és metszőollóval vágjuk le, hogy ne szórjuk szét a virágport.

A bodzavirág különböző formáihoz a receptek is változatosak lehetnek. A bodzaszörp például különböző arányú cukorral és vízzel készülhet, és akár más virágokkal, például akácvirággal is gazdagíthatjuk az ízét. A lényeg azonban, hogy a bodza varázsa minden formában érezhető legyen: legyen az egy gyógyító tea, ízletes szörp vagy édesítő szirup.

Ahogy a virágok szépen kinyílnak, és az illatuk betölti a levegőt, hívogatnak minket, hogy részesüljünk a bodza varázsából. Legyen szó mágikus legendákról vagy kézzelfogható gyógyító tulajdonságokról, a bodza mindenki számára tartogat valami különlegeset. És ha egy csipetnyi ebből a varázsból a mindennapjainkba kerül, biztosak lehetünk benne, hogy életünk sokkal gazdagabb és ízletesebb lesz.

Bodzaszörp Recept:

Alapanyagok:

300 gramm bodzavirág (vagy fele bodza, fele akácvirág)
600 gramm cukor
3 deciliter víz
30 gramm citromsav (vagy kezeletlen citrom)

Elkészítés:

A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Hagyjuk lehűlni, közben a virágokat egy nagy befőttes üvegbe rendezzük.
A sziruphoz keverjük a citromsavat, és várjuk meg, amíg 60 fokosra hűl, ezt hőmérővel ellenőrizzük.
Amikor a szirup hőmérséklete megfelelő, öntsük a virágokra, majd keverjük össze.

Körülbelül egy hét múlva lesz jó, ekkor leszűrjük, és nagyon sokszorosan hígított formában használjuk.


Azoknak akiknek nincs ideje szörpkészítéssel bajlódni ajánljuk a Banyaerdőt ahol egy igazi különlegességet kóstolhattok a bodzából, a Bokác szörpöt!



Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.