Indul a kucsmagomba szezon

2023-03-09 11:46:25-kor,gombák kategóriában

Itt a tavasz, a gombászok pedig megrohamozzák az erdőt, hogy tele szedhessék a kosarukat ezzel a fura fallikus képződménnyel, a kucsmagombával.

Az első avar alól kikandikáló faj az évben, melyet már érdemes gyűjteni: először a cseh kucsmagomba jelenik meg a lombos erdőkben, bozótosokban, megfelelő mennyiségű csapadék után. A tavaszi olvadások, esőzések, áradások után felázott felázott talajon akár március közepén, végén is megtalálható.  

De hogyan tud az elsők között lenni? A különleges tápanyagraktározási képességének köszönhetően. Módosult gombafonalaiból tömör képződményt hoz létre, az úgynevezett szkleróciumot, így amíg a többi gombafaj a téli álmát alussza, addigra ő már képes teljes termőtestet létrehozni. Emellett korhadékot is bont, így igencsak hasznos gomba. A tönkjének nincs nagy gasztronómiai értéke, elsősorban a süveget érdemes elfogyasztani. Ha ezt alaposan megnézzük, akkor láthatjuk, hogy kicsi csészécskékből (apotéciumok) áll, így látványos alakzatokat hoz létre egy-egy egyed.

Magyarországon öt kucsmagomba faj található, amit piacon is beszerezhetünk, felfedezhetjük a hegyes, az ízletes, a fattyú és a pusztai kucsmákat is az árusoknál. Tőlünk nyugatabbra az ízletes kucsmagomba a vargánya értékével vetekszik, ami érthető is, hiszen sokféleképpen elkészíthető. Azonban nem árt tudni, hogy minimum 20 perc hőkezelés kell fogyasztás előtt, mivel egyéni érzékenységet, gyomorfájást okozhat a fogyasztása. A kucsmák íze remekül harmonizál a turbolyával, érdemes kísérletezni vele. Bármelyik kucsmát elkészíthetjük rizses ételnek, levesnek, míg az ízletest és a pusztait meg is tudjuk tölteni, a libamájat nagyon szereti, velünk együtt. További receptek könyvünkben.

Ha az erdőt járva találunk gombát, minden esetben mutassuk meg szakellenőrnek fogyasztás előtt!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.